Skip to content

Как се печелят пари от Интернет?

Този въпрос си задават много хора в днешно време. Има множество различни отговори. Основно пари в Интернет се печелят от реклама, от извършване на услуги, търговия, посредничество, платени статии, изграждане на сайтове, системи и т.н.  Например един сайт може да продава стоки, да е посредник в продаването на стоки, да  предлага някаква функционалност срещу заплащане, да е посредник в продаването на функционалност, да има реклами – директни от рекламодателя или чрез рекламен посредник (Google AdSense), може да е посредник в продаването на реклами и т.н. Платените статии пак са вид реклама (или анти-реклама), въпреки че статиите могат да имат и друга цел. Има и други по сложни, но за тях няма да обяснявам сега. Връзка към статията ни за това как се прави сайт.

Поради големият интерес към статията, се заех да направя един по – пълен списък със начини за печалба на пари от Интернет. Няма да трия стария списък. Така ще има два списъка – един кратък от четири точки и един голям от 28 точки.

(Източник: http://pari.rtabg.eu)

Кратък списък за печеленето на пари от сайт

Пари от реклами:
Най-просто за обяснение, е печеленето на пари от реклама. Ако сайтът ви е голям и има доста (над 500 на ден) посещения, най-добре е да се свържете директно с рекламодател, отговарящ на темата на сайтът ви. Понякога може да правите реклама и чрез специални рекламни статии, но само ако форматът на сайтът ви го позволява.  Предимството  тук е, че почти нямате работа по рекламите, особено ако ползвате сайт като Google AdSense.

Пари от стоки:
Има много онлайн магазини, който предлагат възможност да си сложите тяхна реклама и ако  ваш посетител кликне на рекламата и купи нещо от даденият сайт, вие вземате процент от печалбата на сайтът които продава стоката. В България за сега това не е толкова изгодно колкото в някои други държави, но все пак това може да е добър избор, особено ако тематиката на сайтът ви е свързана с определени продукти.
Също така, редица сайтове, предлагат свой собствени чаши, фланелки, картички, плакати, календари и всякакви предмети с логото на сайтът. Понякога е възможно и друго, например в БГ пространството има пчеларски сайт, които в една от статиите си обяснява как се прави медовина и в края на статия предлага да ви прати бутилка от продукта срещу скромна компенсация.

Пари от услуги:
Има най-различни услуги които можете да предлагате, но е добре да знаете, че винаги е добре да имате повече начини за плащане. В Интернет има десетки утвърдени разплащателни системи, и е добра идея да отделите няколко дена и да се запознаете със всички тях. Това ще ви помогне доста в последствие. Предлагане на услуги в Интернет е огромен пазар милиарди долари печалби всяка година. Всъщност, моя грешка – милиарди долари всеки месец!

Афилиейтни програми:
Това е програма при която, вие вземате процент от печалбата за която сте допринесли. Най – печелившите за момента такива програми, са тези за продажба на стоки, и хазартните афилиейти. Онлайн покера например е бизнес за милиарди долари, и за всеки клиент които им „намерите“ ви дават от 5 до 25 процента от тяхната печалба, от неговата дейност.

Пълен списък от 28 начина за печалба на пари от сайт

Има няколко сайта с лист за “начините да печелим пари от сайт” в Интернет, но никои от тях не е пълен. Ето защо реших да създам този списък.
Забележете че тук  са изброени методите за печалба, а не методите за изкарване на повече пари от сайт. Има разлика. Кои от методите ще е най-добри за вас зависи от множество фактори. Не забравяйте да си отбележите сайтът ни за по – късно, а ако
са ви интересни цените на рекламите в България :
http://netinfocompany.bg/choose_adproduct.php?s=1&site_select[91]=91

 

Директни методи.

1.  PPC рекламни мрежи (за печалба на пари от Интернет)
Google AdSense е най-популярният сайт в тази категория, но освен него има и други. Обикновено, трябва просто да се регистрирате в някои от тези сайтове, да вземете някакъв код и да го сложите в сайтът си. Мрежата сама ще се опита да поднесе най-подходящото съдържание, за вашият сайт, според съдържанието, ключовите думи и някои други фактори. Рекламите обикновено са текстове, банери, елементи с връзки и на вас ви се заплаща (в пари) за всяко кликване върху дадена реклама. Печалбата от PPC рекламите зависи от общия трафик и най-вече от click-through rate (CTR) (процент посещения спрямо кликания) and cost per click (CPC)(цена за всяко щракане). CTR зависи от дизайна сайта, къде и как са разположени рекламите. Например рекламите, който се сливат добре със съдържанието на страницата, имат добро CTR. CPC, от друга страна, зависи от нишата в която се намира сайтът ви. Цената за клик може да бъде от 0,02 до 2 долара. Източникът на трафик също има значение. Източниците на трафик към сайтът ви също имат значение. Наблюденията сочат, че потребителите дошли от търсачките, кликат върху рекламите доста по често от тези дошли от социални мрежи.

2.  CPM мрежи (печалба на пари от Интернет)
CPM рекламните мрежи са почти същите като PPC, с изключение на това, че вместо на клик, получавате пари за всяко изображение на рекламата. Обикновено CPM се отнася за 1000 посещения. Например блог които има 100,000  page views на месец и има банер които дава 1$ CPM ще генерира 100$ на месец.
Цените на CPM варират според мрежите, нишите, позициите на рекламите и форматът им. Колкото е по добра мрежата, толкова по висок е CPM цената която предлагат, понеже имат повече рекламодатели, които да наддават за определените ключови думи и ниши. Обикновено, колкото по близко е рекламата до началото на главната страница, толкова по висока е цената. Също важи и „колкото повече пиксели, толкова повече пари“. Различните ниши по света предлат цени започващи от $0.10 до $10 за 1000 импресии (И дори повече в някои специални случай)
CPM работи добре на сайтове с много views per visitor ratio (e.g., форуми,сайтове за видео споделяне, magazines и т.н).

3. Банери  (за печалба на пари от Интернет)
Продажбата на място/даването по наем на място във собственият ви сайт, се оказва един доста доходен метод. Първо, това ви дава възможност сами да си оределите мястото, големината, цените и колко пари ще вземате. Най-популярните размери на бенри са 728 х 90 табло, на 120 х 600 небостъргач, 300 x 200 правоъгълник и 125 х 125 бутон. Минус на този вид реклама е фактът, че трябва да имате доста голяма аудитория за да си намерите добри рекламодатели, трябва да отелите време за да менажирате търговските процеси и плащанията от банерите.

4. Текстови връзки (за печалба на пари от Интернет)
След като Google обяви че сайтовете които продават текстови връзки без „ nofollow“ таг, ще се наказват, този метод на реклама стана по малко популярен. Много собственици на уеб сайтове продължават да използват тази възможност за да монетаризират (печелят пари от) сайтовете си, като често използват тага „ nofollow“. Този метод на реклама, не е натрапващ се, като банерите и някои други методи. Съществуват мрежи за продажба на връзки, които да автоматизират процеса.

5.  Affiliate Marketing  или Афилиейтни програми:
Affiliate marketing е много популярна практика за печалба на пари в Интернет. В тази система имаме продавач, който
разрешава на други хора (the affiliates) да продават директно или недиректно неговият продукт/услуга, в замяна на комисионна. Понякога този вид реклама се нарича CPA (cost per action) или CPL (cost per lead). Афилиейтите (affiliates) могат да препращат потенциалните клиенти, чрез използването на различни инструменти, от банери и текст линкове, до ревюта на продуктите или услугата.

6. Монетаризиращи джаджи – приставки (Widgets)
Това са различни приставки които слагате на сайтът си и те ви носят печалба. Може да е PPC,CPA или дори CPM. Главната идея тук, е че те са една по-различна реклама, която е направена лесна за употреба и вграждане във сайтът ви.

7. Спонсорирани ревюта
PayPerPost въведоха този модел,  скоро ги последваха Sponsored Reviews и ReviewMe, разширявайки и подобрявайки услугата.
Ако се присъедините към подобна мрежа, ще имате възможност да пишете спонсорирани постове на множество различни теми. Не всички блогъри са съгласни да пишат платени ревюта за специфичните сайтове или предавания, телевизии и т.н, но тези които го правят, печелят добри пари от този вид реклама. Някои статии стигат до 100 и повече долара.
Лист от мрежи за спонсорирани ревюта и  платени блог мрежи:
PayPerPost
Sponsored Reviews
ReviewMe
BlogVertise
Smorty

8. RSS Feed Ads пари
Милиони Интернет потребители ползват RSS технологията и логично собствениците на уеб сайтове търсят начини да монетаризират тази услуга. Някой блогове също се опитват да вградят продажба на рсс банeри и спонсорирани съобщения.
Related links:
Feedburner
BidVertiser

9. Спонсори на единични колонки и карета за събития.
Ако вашият сайт има специални колонки или карета за събития, можете да се опитате да намерите „спонсори“. Този метод увеличава възможностите ви за монетаризация на сайт, като в същото време предлага възможност за по специфична и таргетирана, целенасочена реклама.

10. Premium Content
Някои уеб сайтове и блогове предлагат част от съдържанието и услугите си безплатно, а искат определена единична или месечна парична такса за „premium content „ или за достъп до определени функции. Популярни такива примери са различните сайтове за запознанства, или сайтове със СЕО инструменти.

11. Частни форуми
В Интернет е пълно с множество форуми на всякакви тематики и логично съществуват и частни такива, като за да се присъдените към тях трябва да си плащате месечна или еднократна парична такси.
В България таксите са ниски и са под формата на смс.

12. Табло с оферти
Табло с оферти за работа, обяви продажби и т.н.  Възможностите за изкарване на пари са най-различни, като започнем от такса за ВИП обява, през процент от извършените транзакции и стигнем до договорени отношения (хх на месец и т.н)

13. Магазини

14. Платени проучвания и анкети

За съжаление различните рекламни мрежи предлагащи тази услуга не предлагат за България.
Принципно, вие се регистриране в дадената мрежа, получавате код и го вграждате в сайтът си, на вас ви се плаща малка сума за всеки гласувал. Анкети от всякакъв вид се провеждат на територията на България (както и във всяка страна), но за съжаление почти всички се правят „офлайн“, като в Германия се стига до цени от 20-50 евро на човек. Тоест тук пари има, проблемът е как да се вземат : )

15. Продажба или отдаване под наем на вътрешна страница във вашият сайт.
Сайтове като milliondollarhomepage и milliondollarwiki направиха тази концепция популярна, но я има от доста дълго време.
Уеб сайтът продава или отдава под наем вътрешна страница на техният сайт. Обикновено това правят сайтове, или много висок трафик, или в висок page rang. Да се опита подобно нещо със малък сайт или блог би било доста трудно, но концепцията е интересна и си заслужава да е в този списък.

16. Вип постове или обяви
Ако вие имате например някакъв блог, вип или „спонсорирани“ постове, могат да се виждат в определена странична лента. Има сайтове които вземат 5000$ на ден за подобни услуги. Vbox7 например, вземат до 1200 лева пари, на ден за спонсориран клип.

17.  Дарения.
Поставянето на бутон за дарения някъде в уеб сайтът ви, може да е ефективен начин за допълнителна печалба, особено ако блогът ви е в ниша, в която читателите се обучават или получават някаква стойност от съдържанието ви. От друга страна, най – масово се използва в howto блогове или в сайтове от типа на „спечели от тото 2“.  Има успешни примери за сайтове който се издържат единствено и само от дарения, като най-често това са сайтове за самоусъвършенстване. Съществуват и специални джаджи, които можете да вградите в сайтът си, за да насърчавате дарения. Най-известните са „Buy Me a Beer“ плъгините. Доста в wordpress блогове инсталират различни разширения и в края на всеки пост искат има възможност да „дарите“ пари за едно „кафе“ или „бира“.

18.  In-text Adverting. Вътрешно текстова реклама.
Вътрешно текстовите рекламни мрежи като Kontera и Vibrant Media, ще поставят спонсорирани връзки вътре във вашият текс. Тези текстове обикновено са двойно подчертани и оцветени в различен цвят, за да се отличават от обикновеният текст и ако потребителят посочи с мишката върху тях, ще се появи рекламен текст и ако потребителят кликне върху рекламата, това ще ви донесе някаква парична сума.

19. Pop-ups и Pop-unders пари
Изкачащите прозорци и „неща“ са досаден начин за реклама в Интернет, но въпреки това те съществуват. Повечето от мрежите който рекламират чрез тях вече не съществуват, но все пак има и такива. Ако се опитвате да „изцедите“ някой сайт и не ви притеснява че ще намалите броя на клиентите си, можете да си експериментирате с тях.

20. Audio Ads Аудио реклами
Също известни и като PPP (Pay Per Play), този метод е представен от Net Audio Ads. Концепцията е доста проста: сайтът ви възпроизвежда кратка аудио реклама (обикновено около 5 секунди), всеки път когато нов потребител посети сайтът ви. Почти винаги тези кратки реклами не могат да бъдат спирани и така рекламодателя получава 100% от това за което е платил – реклама за уникален посетител. Тук може да има PPC, CPM, CPA и други модели. Въпреки по високите си CPM показатели, тази форма на реклама е силно натрапваща се, така че трябва да премислите добре преди да я използвате.

21. Selling the Website Продажба на уеб сайт
Продажбата на уеб сайт може да е последното оръжие в арсеналът ви, но пък може да ви донесе голяма сума пари, тогава когато имате нужда от нея. Съществуват множество места за продажба на сайтове и обикновено цената на сайтовете се определя на базата колко е печалбата им на месец. Някои дори се занимават именно със закупиване на сайтове, опитмизация + сео и след това препродажба, с цел бърза печалба и закупуването на още по скъп сайт и т.н

 

Индиректни методи

22. Продажба на Ebook
Може би един от най-старите стратегии за печалба в мрежата. Използването на уеб-сайт за промоциране на ebook е много ефективен начин за печалба на пари.Тук е възможно да направите сайт за определена книга или да направите книга за успешен сайт. Съществуват мрежи в които можете да се регистрирате и да продавате книгите си по ваши цени и условия.

23. Продажба на книга с твърди корици
Много автори и журналисти си помагат за продажбите на книгите си чрез сайтове или блоговете си. Въпреки че повечето от тези сайтове са на утвърдени и известни публицисти, възможно (и препоръчително) е да се използва и за напълно нови и неутвърдени такива. Също има мрежи в които можете да регистрирате книгата си за продажба.

24. Продажба на Templates или WordPress Themes
С увеличаването на потреблението на Интернет, се увеличава и броят на хората опитващи се да презентират своите услуги или продукти. Голяма част от тях ползват готови памплети и WordPress теми. Това води до създаването на по-добри и услуги и по ниски цени в този бранш.
Освен директната печалба от продажбата на тамплети, дизанерите печелят от това че утвърдяват името си.

25. Предлагане на консултации
В зависимост от нишата ви, вие бихте могли да печелите пари като предлагате консултации или сходни услуги. Възможно е да се създаде и сайт или блог именно с подобна цел.

26. Създаването на Email List и Newsletter
Създаване на Email листа и Newsletter представлява един от най-мощните маркетингови и печелещи пари инструменти в Интернет. Създаването на голяма такава листа е трудно, но ако имате високо популярен уеб сайт или блог, това може да ви донесе допълнителна печалба. Искам да подчертая, че тук не говоря за спам, а истински Newsletter писма, стриктно по темите които потребителите са избрали. Тези които изберат (доброволно) да се включат в такава листа, най-вероятно силно се интересуват от дадената тематика, което от своя страна води до възможност за много добре насочена и ефективна реклама.

27. Mentoring programs
Хората са склонни да плащат добри пари за програми които обучават и дават знания. Обучението е една от най-големите индустрии в светът и онлайн обучението също печели добре. Има много пример за такива програми  с такси от 10$ до 200$, със хиляди потребители. Обикновено се комбинира текстово съдържание със аудио и видео уроци и много силна обратна връзка.

28. Creating a conference around the website
If your website takes off and becomes an authority on its niche, you could create a conference around it. Depending on the size of your audience, the event could attract thousands of people, and you could make money directly from conference passes and sponsors.
Search Engine Land, for instance, created a series of conferences that visit several cities on the United States and on other countries as well. The conferences are called Search Marketing Expo, and the tickets and passes cost thousands of dollars.

Източник: http://pari.rtabg.eu

Published inOther stuff

2 Comments

  1. Надежда

    28. нарочно ли е на английски или ? Много интересна тема и най-свестния отговор, на който съм попадала. Запазвам си правото и за други въпроси :))

  2. Dakini

    Здравейте, първо бих искала да благодаря на автора на тази статия и на този сайт, от който наистина има какво да се научи, дори и от специалистите в бранша. Все пак, без да искам да засегна никого, бих искала да обърна вниамание на всички пишещи тук, че има още едно важно нещо – да пишем грамотно. Все пак, съгласете се, че ако икате да демонстрирате умения и професионализъм е важно да бъдете изрядни в правописа и да не се правят елентарни грешки от сорта на: “по пълен”, вместо “по-пълен” или “на сайтът ви”, вместо “на сайта ви”.

Comments are closed.