Skip to content

Реклама в Google Adwords

Какво е Google AdWords

AdWords е система за поставяне на реклама в Интернет и за управлението й. Поставените от вас текстови или графични реклами се показват при търсене в Google или на уеб сайтовете, които са част от рекламната мрежа Google AdSense.

Накои от предимствата на Google AdWords

Сами избирате ключовите думи и фрази, свързани с вашия бизнес. Рекламата се появява само тогава когато потребителят търси вашите ключови думи.

Когато потребителят търси вашите ключови думи рекламата се появява пред резултатите от търсенето. По този начин рекламирате пред целева аудитория, която се интересува от това, което предлагате.

Имате пълен контрол над рекламната си кампания. По всяко време може да редактирате рекламите си или да промените заложеният в кампанията бюджет, за да
постигнете резултата, който търсите.

Google дава възможност да избирате различни формати, с които да се появи рекламата ви. Можете да използвате определен език и да изберете сами географския регион, в който да се появяват рекламите.

Ако имате бизнес, да речем само в София, можете да изберете Google да показва рекламите ви само при търсене в рамките на вашия регион.

Лесно може да планирате разходите си. Няма нито минимален нито максимален бюджет за рекламиране. Сами определяте колко пари искате да похарчите
за един ден, за една седмица или за месец.

Със системата плащане Cost Per Click (плащане при клик) давате пари само за резултати, тоест плащате само ако някой е настилнал върху на рекламата ви и съответно е дошъл на уеб сайта ви. Това означава, че всяка стотинка, която сте похарчили е довела на уеб сайта ви потенциален клиент.

Колко струва реклама с AdWords (цени за Adwords)

Няма ограничения за бюджета ви за реклама. Сами решавате колко да похарчите. Може да заложите дневен бюджет примерно от $3 долара на ден и да заложите $0.10 или по-малко като максимална цена за натискане върху рекламата ви.

Преди да стартирате кампания AdWords ви дава възможност да пробвате ключовите си думи и да проверите, колко ще струва един click върху тях и на коя позиция ще изелезе вашата реклама при търсене. Така по лесно може да определите рекламния си бюджет, да планирате разходите си и да направите успешна рекламна кампания.

В краяна сметка плащате само за реални резултати, тоест ако някой е натиснал върху рекламата ви и е дошъл на уеб сайта ви, а не защото се е появила при търсене.

Локална реклама

Можете да рекламирате по региони – в определена държава, в област, в град. Така стигате до клиентите и потребителите, които са най-близо до вашите продукти или услуги.

Например, ако продавате мебели в Пловдив можете да добавите рекламната фраза “магазин за мебели Пловдив” към кампанията си и да сложите цена примерно от $0.10 натискане върху текстова или графична рекрама свързана с нея. Така хората в града, които търсят по ключови думи свързани с мебели или разглеждат уеб сайтове сходни с тази ключова фраза ще видят рекламата ви. Потребителите в София обаче няма да я виждат. Така ще стигате до целевата група в региона си и няма да харчите излишния пари с посетители, които не са близо до вас.

Мониторинг на резултатите и статистика

Adwords има много добра система за следене на рекмната стратегия.

Конкретни уеб сайтове в които да покажете рекламата си

Освен в търсачката на Google AdWords ви дава възможност да си изберете конкретни уеб сайтове (използващи Adsense), на които да поставите реклами. Ако харесвате определен уеб сайт, можете да поставите реклама само в него. Имайте пред вид, че в този случай цената която плащате е по-висока, отколкото ако оставите алгоритъма на рекламната система да направи това. Тук отново сами ипределяте дневен бюджет и цена на натискане, но освен посещение плащате и за излъчване на рекламата ви на всеки 1000 показвания. Дори да нямате натискане обаче достигате до аудитория, която се интересува от услугите ви, затова е хубаво самото рекламно съобщение, което се показва да носи смисъла на вашата реклама и да се набива на очи.

И не забравяйте основното е да има кликове кърху рекламата ви. Ако имате малко натискания върху рекламите си, а в същото време много показвания това означава, че  вие не сте получили посетители. В резултат цената за реклама се вдига и за вас става неизгодно да рекламирате.

Подробна информация за Adwords може да намерите тук https://adwords.google.com/support/aw/?hl=bg

Published inOther stuff